Aviz medical siguranța transporturilor
- Carte de identitate
- Adeverință medicală de boli cronice eliberată de medicul de familie
- Evidența zilelor de concediu medical pe ultimile 12 luni
- Solicitare scrisă a angajatorului sau a persoanei fizice privind necesitatea examinării
- Rețetă sau ochelari (daca este cazul)
Preț: 240 RON
Se acordă o reducere la preț în cuantum de 40 RON conducătoriilor auto care au mai efectuat vizita medicală la Policlinica 3S.
Potrivit legislatiei in vigoare (Ordin MT 1256/2013 , Ordin 1260/10.10.2013 , Ordin 1390/18.11.2013) persoanele care detin functii implicate in siguranta transporturilor, trebuie sa efectueze anual toate examinarile medicale si psihologice in vederea intocmirii avizului medical siguranta circulatiei si avizului psihologic siguranta circulatiei.
Examinarile medicale si psihologice se efectueaza in aceeasi locatie, astfel dorind sa oferim clientilor nostril maximum de eficienta si profesionalism.
Astfel, in vederea angajarii sau mentinerii functiei, au obligativitatea de a efectua aviz medical si psihologic siguranta circulatiei urmatoarele categorii:
- Soferii profesionisti – transport de marfa, transport persoane, transport agabaritic, transport valori, transport marfuri periculoase ADR intern si international, transport persoane in regim de taximetrie, alte transporturi speciale
- Managerul de transport/Coordonatorul de transport/Persoana desemnata
- Consilierul ADR /dispecer de transport/referent transport
- Instructorul auto
- Profesorul de legislatie rutiera
Examinarile medicale pentru siguranta circulatiei – transport marfa/ persoane cuprind: examen medicina interna ( cu EKG la persoanele peste 40 de ani), examen chirurgie generala, examen oftalmologic (cu camp vizual si fund de ochi), examen ORL cu audiograma, examen neurologic cu EEG la indicatie si examen psihiatric. De asemenea, conform legii, se vor efectua urmatoarele analize medicale tip siguranta circulatiei: hemoleucograma, glicemie, cholesterol, uree, creatinina, gama GT, fibrinogen, VDRL, HIV, examen urina.
Examinarile si analizele medicale pentru soferi profesionisti si alte functii din siguranta circulatiei se vor finaliza cu emiterea avizului medical tip, care va specifica aptitudinea , restrictiile sau inaptitudinea persoanei examinate. Avizul medical soferi se emite in 3 exemplare autocopiative, conform legii, un exemplar pentru angajat, unul pentru angajator si altul care se pastreaza in arhiva centrului medical autorizat pentru siguranta circulatiei. De asemenea, avizul medical trebuie sa aiba aplicata stampila unitatii emitente si numarul certificatului de agreare emis de catre Ministerul Transporturilor.
In vederea completarii fisei medicale pentru soferi profesionisti/siguranta transporturilor la angajare sau control periodic, solicitantii sunt rugati sa se prezinte cu ochelarii de vedere, dupa caz, sa respecte repaos alimentar cu cel putin 4 ore inainte, sa aiba asupra lor cartea de identitate si permisul de conducere, iar in cazul in care sufera de boli cronice, sa prezinte adeverinta medicala de boli cronice, eliberata de medicul de familie.
Fișă medicală permis de conducere auto
- Carte de identitate
- Permis de conducere (dacă este cazul)
- Adeverință medicală de boli cronice eliberată de medicul de familie
Preț:
- 80 RON - Fișă admitere la scoala de șoferi
- 100 RON - Fișă grupa I
- 120 RON - Fișă grupa II
Înainte de a putea susține proba teoretică și practică ale examenului auto pentru obținerea permisului, viitorii șoferi trebuie să treacă mai întăi de un examen medical standard care determina dacă aceștia sunt apți fizic și psihic pentru condus. Ministerului Sănătății împarte doritorii de permis pe doua grupe ce trebuie să treacă examene medicale ușor diferite.
1. Șoferii ce urmează cursurile scolii de șoferi pentru categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 sau BE Pentru aceasta categorii candidații la obținerea permisului de conducere sunt supuși examenului medical pentru depistarea unor afecțiuni ce pot pune în pericol siguranța proprie sau a participanților în trafic. Examenul medical se susține înainte de obținerea permisului.
2. Șoferii ce urmează cursurile scolii de șoferi pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 sau D1E Pentru această categorie șoferii trebuie să șuștină un examen medical înainte de eliberarea permisului, iar apoi de oricâte ori permisul trebuie reînnoit. Pentru această categorie examenul medical este mult mai strict.
Ce vizează examenul medical fizic pentru șoferi? Examenul medical se concentrează pe aptitudinile de care viitorul șofer are nevoie pentru a participa în trafic fară a deveni un pericol pentru sine sau alți participanți. Aceste aptitudini sunt atât de natură fizică cât și de natura psihică, astfel, pentru a trece examenul medical, candidatul trebuie să se încadreze în parametri standard în ceea ce privește:
- Vederea – se testează acuitatea vizuală, câmpul vizual, capacitatea vizuală în condiții de proastă luminozitate, sensibilitate la lumină puternică, afecțiuni oculare care nu sunt compatibile cu condusul în condiții de siguranță;
- Auzul;
- Handicapul locomotor – pentru care se se acordă o atenție deosebita fiecărui caz în parte pentru a se determina dacă handicapul fizic suferit de șofer interferează sau nu cu aptitudinile necesare pentru participarea în trafic. Nu toate persoanele care suferă de handicap locomotor sunt respinse în cadrul examenului medical, exista excepții în care cu avizul unei unități medicale autorizate aceștia pot totuși obține permisul;
- Diabet zaharat – pentru persoanele care suferă de aceasta afecțiune permisul se eliberează doar pe baza unor examinări periodice și pe baza unui aviz medical autorizat ce demonstrează urmarea unui tratament medicamentos adecvat;
- Afecțiuni cardiovasculare – persoanele cu tulburări grave cardiovasculare nu pot obține reînnoirea sau avizul medical pentru obținerea permisului de conducere. Cu toate acestea persoanele care folosesc stimulator cardiac și au avizul unui medic autorizat vor primi dreptul de a intra în examen pentru obținerea permisului;
- Epilepsie – pentru candidații care suferă de epilepsie permisul va fi eliberat doar dacă aceștia pot demonstra că nu au avut nici o criză de epilepsie în ultimii 5 ani înainte de încercarea de obținere/reînnoire a permisului;
- Afecțiuni neurologice grave – nu pot obține avizul medical pentru susținerea examenului de conducere persoanele care suferă de afecțiuni neurologice grave;
- Insuficiența renala grava – pentru candidații cu insuficientă renala gravă, permisul poate fi obținut doar pe baza unui aviz medical autorizat și în condițiile în care candidatul se angajează să se prezinte pentru controale medicale periodice;
- Dependențe – nu se eliberează permis de conducere persoanelor dependente de alcool, stupefiante sau alte substanțe psihotrope.
Fișă medicală permis port-armă
- Carte de identitate
- Permis de port-armă (dacă eset cazul)
- Adeverință medicală de boli cronice eliberată de medicul de familie
Preț:
- Obținere - 100 RON
- Prelungire - 100 RON
În vederea completării fisei medicale permis portarmă, se vor efectua următoarele consultații medicale: oftalmologie, ORL, medicină internă, neurologie, psihiatrie și ortopedie.
Consultul oftalmologic are o importanță majoră că și parte componentă a analizelor medicale permis portarmă, urmărind în principal: acuitatea vizuală, depistarea viciilor de refracție (autorefraktometria), a simțului cromatic, măsurarea tensiunii intraoculare (tonometria), keratometria, oftalmoscopia, pe scurt depistarea patologiei oculare, a bolilor oculare precum: cataracta, glaucomul, discromatopsia, cataracta, alte boli retiniene, retinopatii, diverse afecțiuni neurologice sau maladii care ar putea să împiedice solicitantul permisului portarmă să fie apt medical să dețină, să poarte și să folosească arme și muniții.
Examinarea medicală ORL (Otorinolaringologie) are în vedere diagnosticul și tratamentul afecțiunilor urechilor, nasului, gâtului, a căilor respiratorii superioare, a sinusurilor investigând, cu ajutorul audiometriei, timpanometriei, endoscopiei nazale și a altor proceduri medicale orl, existența unor afecțiuni ale timpanului sau ale urechii medii și interne (hipoacuzie, surditate, otite etc), completând în mod util restul specialităților medicale cuprinse în fișa medicală permis portarmă.
Consultația de medicină internă urmărește diagnosticul și tratamentul afecțiunilor organelor interne: inima, plămâni, ficat, tub digestiv, splina, rinichi, articulații, schelet osos. Se privește organismul în ansamblu și se recomandă trimiterea, dacă este cazul, la medicii specialiști care oferă consultații medicale, cum ar fi de pildă: neurologul, pneumatologul, oncologul, cardiologul, nefrologul etc. Astfel se evita consultațiile medicale multiple. Oferind un diagnostic complex, medicina interna are un rol decisiv în stabilirea aptitudinii medicale pentru certificatul de tip permis portarmă, identificând boli cronice precum: hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, insuficiența cardiacă, ulcer, astm bronșic, ciroza hepatică, insuficiența renală, limfom, leucemie, poliartrită reumatoida, diferite tumori la nivelul diverselor organe.
Bineînțeles, existența unor astfel de afecțiuni nu constituie ab initio contraindicație medicală pentru permisul de portarmă, ci doar situațiile extreme care pun pacientul în imposibilitatea de a mai fi responsabil și capabil de a gestiona uzul și deținerea de arma.
Examenul neurologic investighează starea de sănătate a sistemului nervos central sau periferic (creier, măduvă spinării, nervii cranieni, legăturile cu mușchii scheletici) și identifică afecțiuni precum: traumatism cranian, traumatism vertebro-medular, dementă vasculară, dementă Alhzeimer, accident vascular cerebral, boala Parkinson, epilepsie, tumori ale creierului și măduvei spinării, scleroza multiplă etc, investigațiile medicale putând merge de la consultul medical bazal care presupune examenul funcțiilor cognitive, reflexelor, motricității, tonusului muscular și până la electroencefalografie (EEG), electromiografie (EMG), tomografie computerizată (CT), rezonanță magnetică (RMN), angiografie cerebrală etc). Afecțiunile neurologice grave restrictioneaza aptitudinea de a fi deținător de permis portarmă.
Psihiatria urmărește menținerea sănătății mentale, tulburările psihice și bolile mintale, manifestările psiho-patologice urmărind multiple aspecte ale vieții pacientului (funcții fizice, comportament, afectivitate, funcționalitate socio-profesionala și inter-umană).
Alături de examinarea psihologică permis portarmă, finalizată cu emiterea unui aviz psihologic permis portarmă, consultul psihiatric joacă un rol extrem de important în completarea examinărilor medicale pentru permis portarmă, întrucât atât tulburările afective (depresie, anxietate, atac de panică, ambivalență afectiva, distimie, ciclotimie, tulburare schizoafectiva, tulburare afectivă organică etc), cât și tulburările stării de conștiință, orientare, tulburările de atenție, gândire (idei delirante, idei obsssive, halucinații) și tulburările de personalitate și comportament (tulburare obsesivo-compulsiva, tulburare antisociala, tulburare emoțional-instabila, tulburare paranoida sau tulburare schizotipala etc.) modifică responsabilitatea, raționalitatea și capacitatea unei persoane de a deține o armă.
De asemenea, dependența de alcool și droguri, psihozele (dintre care psihoza maniaco-depresivă și schizofrenia sunt cele mai întâlnite maladii psihice), dependența de jocuri de noroc, alte adictii, tulburarea sadică sau tulburarea borderline, tulburări cu potențial crescut de agresivitate și labilitate emoțională, modifică aptitudinea de a deține arme și muniții.
În cele din urma, consultul ortopedic stabilește integritatea sistemului musculo-scheletal și existenta unor afecțiuni congenitale sau dobândite ale aparatului locomotor: fracturi, leziuni ale mușchilor, ligamentelor, artrită, osteotendinita, etc. Examinarea medicală de ortopedie și traumatologie își dovedește importanța atât pentru efectuarea analizelor medicale de permis portarmă, cât și pentru întocmirea fisei medicale obținere permis de conducere sau analizele medicale de preschimbare a permisului auto.
Atât la efectuarea fișei medicale obținere permis portarma, cât și a consultațiilor medicale pentru viza permisului portarmă (fișa medicală prelungire permis armă), la sfârșitul examinărilor medicale, certificatul medical tip pentru deținătorii de arme și muniții vă fi încheiat de către medicul coordonator al clinicii, va fi semnat și autentificat cu ștampila unității medicale, în acest mod solicitantul fiind asigurat de calitatea și autorizare
Medicina muncii, angajare si control periodic
- Carte de identitate
- Adeverință medicală de boli cronice eliberată de medicul de familie
Preț: Vă rugam să ne contactati pentru o ofertă personalizată în funcție de numărul de angajați și tipul serviciilor.
Potrivit art. 27, alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii republicat, o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
In acest sens, angajatorul are obligatia sa asigure accesul candidatilor/salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii, astfel cum prevede art. 186 din Codul muncii.
Medicul de medicina muncii, conform art. 189, alin. (1), lit. c) din Codul muncii, coroborat cu art. 8, lit. a) din Legea nr. 418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicina a muncii, asigura controlul medical al salariatilor atat la angajarea in munca, cat si pe durata executarii contractului individual de munca.
Medicul de medicina a muncii evalueaza aptitudinea pentru munca in relatie cu starea de sanatate si promoveaza adaptarea muncii la posibilitatile angajatilor.
Contractul individual de munca incheiat in lipsa unui certificat medical, respectiv fara avizul medicului de medicina muncii, atrage dupa sine nulitatea contractului de munca.
Conform prevederilor Directivei 89/391/CEE din 1989 art. 5 alin. (1), coroborat cu art. 6 alin. (1) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 si art. 175 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea salariatilor, in toate aspectele legate de munca.
Angajatorul este obligat, potrivit prevederilor art. 7 din HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii salariatilor.
Prin servicii medicale profilactice, astfel cum este prevazut la art. 8 din HG nr. 355/2007, se intelege:
- examenul medical la angajarea in munca;
- examenul medical de adaptare;
- examenul medical periodic;
- examen medical la reluarea activitatii;
- supraveghere speciala;
- promovarea sanatatii la locul de munca.
Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
- lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
- lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
- lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Controlul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care trebuie sa completeze urmatoarele formulare:
- fisa de solicitare a examenului medical la angajare;
- fisa de identificare a factorilor de risc profesional.
Potrivit HG nr. 355/2007, aptitudinea sau inaptitudinea unei persoane se stabileste de catre medicul de medicina a muncii, pe baza urmatoarelor criterii:
- compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
- existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
- existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
- existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
In functie de rezultatul examenului medical la angajarea in munca, medicul de medicina muncii poate face propuneri pentru:
- adaptarea postului de munca la caracteristicile anatomice, fiziologice, psihologice si la starea de sanatate a lucratorului (in situatia salariatilor care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati);
- indrumarea persoanei care urmeaza a fi angajata catre alte locuri de munca;
- includerea in circuitul informational si operational din sistemul sanitar a acelor persoane care necesita o supraveghere medicala deosebita.
Rezultatul examenului medical se inregistreaza intr-un dosar medical.
Fisa de aptitudine
Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
O persoana este considerata apta din punct de vedere medical daca aceasta poate desfasura activitatea la locul de munca, in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
In conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine, avizul medical va fi apt conditionat.
Este considerata inapta temporar persoana care, din cauza unei boli, se afla in incapacitate medicala de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical de medicina muncii. Inaptitudinea medicala este stabilita de catre medicul de medicina a muncii pana la reevaluarea sanatatii, respectiv pana la disparitia cauzei medicale.
Inaptitudinea permanenta in munca reprezinta incapacitatea medicala permanenta a persoanei de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca. In această situatie, avizul medical al medicului de medicina a muncii va fi inapt.
Potrivit art. 27, alin. (4) din Codul muncii, la angajare, este interzisa solicitarea testelor de graviditate. In acest sens, certificatul medical emis de medicul de medicina muncii nu trebuie sa contina informatii cu privire la starea de graviditate, acest lucru putand constitui un impediment in procesul de angajare.
Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.
Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru angajat.
Dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional se pastrează la structura de medicina muncii pe durata derularii contractului cu angajatorul.
Contestarea rezultatului
Persoana examinata are dreptul de a contesta rezultatul dat de catre medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea in munca. Contestatia se adreseaza autoritatii de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, in termen de 7 zile lucratoare de la data primirii fisei de aptitudine in munca.
Potrivit Codului muncii, art. 260, alin. (1), lit. m), angajatorii pot fi sanctionati contraventional cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, in cazul in care incadreaza in munca persoane fara un examen medical in prealabil si fara avizul medicului de medicina muncii cu privire la capacitatea persoanei de a presta activitatea.
Conform art. 13, lit. j) din Legea nr. 319/2006, angajatorul are obligatia sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
Nerespectarea acestei obligatii de catre angajator constituie contraventie si se sanctionează conform Legii nr. 319/ 2006 art. 39, alin. (4), cu amenda contraventionala de la 4.000 lei la 8.000 lei.
Candidatul/angajatul are obligatia, potrivit art. 39 din HG nr. 355/2007, sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
Costurile examinarii medicale
Costurile implicate in procesul de examinare medicala trebuie sa fie suportate integral de angajator. In practica, exista situatii in care angajatorii trimit viitorii angajati sa isi faca control medical la un centru de medicina muncii, contravaloarea controlului medical fiind suportata de catre persoana care urmeaza sa fie angajata.
Astfel, trebuie reținut faptul ca, asa cum prevede si legislatia in vigoare, conform art. 175, alin. (4) din Codul muncii coroborat cu art. 7, alin. (6) din Legea nr. 319/2006, masurile privind securitatea, sanatatea si igiena in munca nu trebuie sa determine in nicio situatie obligatii financiare pentru salariati, in caz contrar angajatorii pot fi sanctionati contraventional cu amenda de la 3.500 lei la 7.000 lei (conform cap. IX, art. 39, alin. (5) din Legea nr. 319/2006).